Bruxelles, 27. travnja 2018.

Ministrica Pejčinović Burić na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 27. travnja 2018. godine u Bruxellesu na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a. Sastanak je posljednji takve vrste koji je održan u zgradi staroga Sjedišta Saveza, prije dovršetka preseljenja Međunarodnoga osoblja NATO-a te djelatnika stalnih predstavništava njegovih članica u novo Sjedište. I ovo preseljenje u novo Sjediste potvrđuje kako se Savez mijenja u skladu s promijenjivim okolnostima suvremenoga svijeta, istovremeno ostajući trajno predan svojim temeljnim vrijednostima.

Ministri su tijekom pojedinačnih tematskih rasprava razmotrili aktualna politička i sigurnosna pitanja koja su trenutno u fokusu interesa Saveza.

Na sjednici o Rusiji, potvrđen je dvotračni pristup Saveza odnosima s Rusijom. Isto tako vrijedi izdvojiti sjednice posvećene temama projiciranja stabilnosti u južnom susjedstvu NATO-a, daljnjem angažmanu Saveza u Afganistanu te nastavku proširenja NATO-a te Jugoistočnoj Europi.

Sjednica o projiciranju stabilnosti bila je usmjerena prvenstveno na širu regiju Bliskoga Istoka i Sjeverne Afrike, gdje Savez nastavlja davati svoj rastući doprinos u borbi protiv terorizma te sveukupnom jačanju sigurnosti i stabilnosti toga prostora. Na sjednici je sudjelovala i potpredsjednica EK i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Mogherini. U tom smislu je potvrđena predanost nastavku zajedničkih kompatibilnih napora dviju organizacija jačanju kapaciteta i otpornosti zemalja MENA regije. 

Održavanjem sjednice posvećene Afganistanu potvrđena je predanost Saveza dugoročnoj stabilizaciji ove države, što je posebno vidljivo kroz misiju NATO-a „Odlučna potpora“ (Resolute Support). Ministrica Pejčinović Burić je potvrdila kako u spomenutoj misiji Hrvatska nastavlja svoje sudjelovanje i vlastitim doprinosom, koji je tijekom ove godine još i dodatno povećan, a u skladu s prioritetima misije. 

Ministarski sastanak je okončan sjednicom o aktualnom trenutku glede Politike otvorenih vrata NATO-a te tekućoj situaciji na prostoru Jugoistočne Europe. Istakavnuši trajnu podršku Hrvatske nastavku te ubrzanju euro-atlantskih integracija širega hrvatskoga susjedstva, ministrica Pejčinović Burić je u tome pogledu posebno apostrofirala Bosnu i Hercegovinu te Makedoniju, kao dvije aspirantice za članstvo u NATO-u.

Izjava ministrice Pejčinović Burić

Preuzimanje