Bruxelles, 07. prosinca 2016.

Sastanak ministara vanjskih poslova država članica NATO-a

©NATO


Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier sudjelovao je 6. i 7. prosinca na Ministarskom sastanku država članica NATO-a u Bruxellesu.  U fokusu rasprave bila su pitanja daljnjeg doprinosa Sjevernoatlantskog saveza stabilizaciji južnog i istočnog susjedstva, kao i drugi aktualni sigurnosni izazovi za države članice.

Poseban naglasak rasprave bio je na političko-sigurnosnom stanju u zemljama jugoistočne Europe te dodatnim aktivnostima NATO-a u cilju daljnje stabilizacije ovoga područja. U tom smislu potvrđena je trajna vrijednost Politike otvorenih vrata te pozdravljen skori ulazak Crne Gore u punopravno članstvo NATO-a.

Nadalje, ministri su podržali zajedničke prijedloge pojačane dodatne suradnje NATO-a i Europske unije u cilju rješavanja današnjih sigurnosnih izazova, što se između ostalog odnosi na zaštitu od hibridnih i kibernetičkih napada, doprinos pomorskoj sigurnosti, bolju suradnju u odgovorima na krizne situacije te jačanje obrambenih i sigurnosnih sposobnosti država članica.  Radi se o konkretizaciji Zajedničke deklaracije glavnog tajnika NATO-a, predsjednika Europskog vijeća i predsjednika Europske komisije iz srpnja 2016. potpisane na marginama NATO-vog sastanka na vrhu u Varšavi.  

Na sastanku Komisije NATO-Ukrajina ministri su razmijenili poglede o aktualnoj situaciji u toj zemlji, potvrdili punu potporu ukrajinskoj teritorijalnoj cjelovitosti te se osvrnuli na provedbu Sveobuhvatnog paketa pomoći Ukrajini.

Tijekom sastanka sa zemljama koje sudjeluju u NATO-ovoj misiji u Afganistanu Odlučna potpora (Resolute Support) raspravljena je politička i sigurnosna situacija u toj zemlji i potvrđene su ranije donesene odluke o angažmanu Saveza i partnerskih zemalja u Afganistanu.

Na marginama sastanaka ministar Stier je održao bilateralne sastanke s njemačkim i turskim ministrom, a također i trilateralni sastanak s ministrima Albanije i Crne Gore, koji je održan s ciljem jačanja suradnje na političkom, gospodarskom, ekološkom i infrastrukturnom planu.

 

Izjava ministra Stiera:

Preuzimanje