Bruxelles, 06. prosinca 2017.

Ministrica Pejčinović Burić na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je, u utorak i srijedu 5. i 6. prosinca 2017. godine, na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

Tijekom pojedinačnih sjednica u okviru dvodnevnog sastanka, sudionici su raspravili aktualna politička i sigurnosna pitanja koja su trenutno u fokusu interesa Saveza.

To su, prije svega, teme poput: jačanja suradnje NATO-a i EU-a, globalnih sigurnosnih izazova, suradnje NATO-a i Gruzije, projiciranja stabilnosti, borbe protiv terorizma te Politike otvorenih vrata NATO-a.

Na sjednici o jačanju suradnje NATO-a i EU-a sudjelovali su i potpredsjednica EK i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini te ministri vanjskih poslova Finske i Švedske. Sudionici su razmotrili dosadašnji napredak glede provedbe Zajedničkih prijedloga mjera za provedbu Zajedničke deklaracije EU i NATO čelnika iz 2016. godine te odobrili novi skup mjera.

Održavanjem sjednice Komisije NATO-Gruzija potvrđena je bliska suradnja Saveza s ovom državom te su razmotrene mogućnosti daljnje suradnje na polju njezinih euroatlantskih integracija.

Na sjednici o projiciranju stabilnosti - kao ključnom mehanizmu Saveza za jačanje sigurnosti i stabilnosti NATO-ova susjedstva - glavni naglasak je bio na borbi protiv terorizma, te NATO-vom dosadašnjem te mogućem budućem doprinosu u tome pogledu. 

Sastanak je okončan sjednicom o trenutnoj situaciji glede Politike otvorenih vrata NATO-a, na kojoj je ministrica Pejčinović Burić još jednom ukazala na važnost nastavka proširenja Saveza, u tome pogledu apostrofirajući Bosnu i Hercegovinu te Makedoniju.

 

Izjava ministrice Pejčinović Burić

 

Preuzimanje

 

 

 

 

 

 

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana