Bruxelles, 20. studenog 2019.

Ministar Grlić Radman na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 20. studenoga 2019. godine na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Organizacije Sjeverno-atlantskog ugovora (NATO) u Bruxellesu.
Ministri su na ovome sastanku raspravili aktualna sigurnosna pitanja u svjetlu pripreme sastanka čelnika država i vlada NATO-a, koji će se održati u Londonu 3. i 4. prosinca ove godine.

Ministri su se osvrnuli na napredak NATO-a u postizanju pravednije raspodjele obveza, uključujući financijskih, između saveznika. Razmotrili su druga strateška pitanja, poput NATO-ovih odnosa s Rusijom, borbe protiv terorizma,  kontrole naoružanja, energetske sigurnosti, odgovora na izazove koji donose nove tehnologije, pitanja sigurnosti u svemiru te odnosa s Kinom.

Ove godine Hrvatska je obilježila deset godina članstva u NATO-u, i kroz to razdoblje potvrdila da je odgovoran i pouzdan partner, kako po pitanju sudjelovanja u misijama, tako i po pitanju obveze dostizanja postotka izdvajanja za obranu od 2% BDP-a do 2024. godine.

Ministar Grlić Radman je u svome izlaganju podsjetio na sigurnosne izazove na  jugoistoku Europe te pozdravio dogovor o uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini. "Nadamo se da će zbog ovog pozitivnog koraka BiH uskoro profitirati od reformskog procesa kroz podnošenje Godišnjeg nacionalnog programa (NATO ANP)” - naglasio je.

Ministarski sastanak je stavio naglasak na elemente koji ujedinjuju članice NATO-a kako bi se prevladali elementi koji su mogući razlozi podjele.  "Stoga je sastanak u Londonu mjesto gdje ćemo moći razmijeniti mišljenja o postignućima u posljednjih sedam desetljeća postojanja Saveza, kao i pronaći odgovor na sigurnosne izazove s kojima se suočavamo danas, a s kojima ćemo se suočavati i u budućnosti", istaknuo je hrvatski ministar, zaključivši da svijet i dalje treba NATO.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana